Starta webbradio

Är du trött på att din favoritmusik aldrig spelas på radio är det nu lättare än någonsin att ta saken i egna händer och starta en egen webbradio. Det enda du behöver är en egen dator och tillgång till ett bra bredband. Fortsätt läsa så berättar vi allt du behöver veta innan du sätter igång.

Att en webbradio kräver ett bra och fungerande bredband är kanske en självklarhet men många gånger kan det vara lättare sagt än gjort att botanisera bland alla operatörers olika bredbandslösningar och erbjudanden. Webbradion behöver ett snabbt bredband som klarar av det mesta. Därför kan det vara bra att kolla upp om ditt nuvarande bredband håller måttet eller inte. 

Hur snabbt ett bredband är varierar beroende på var i landet du bor. På Bredband.se kan du jämföra bland olika bredbandslösningar bara genom att ange din adress. Då kan du enkelt undersöka vilka bredband och hastigheter som finns tillgängliga exakt där du bor. På sidan kan du också läsa mer om hur snabbt bredband du behöver ha för att driva en webbradio. 

Regler och tillstånd du inte får glömma bort

Precis som när du ska starta en egen lokalradio finns det flera tillstånd som krävs för att du ska få starta din egen webbradio. Till att börja med behöver du ha en musiklicens för att få tillstånd att spela musik på din kanal. Musiklicensen skaffar du på www.stim.se.

När musiklicensen är fixad behöver du anmäla ansvarig utgivare till Myndigheten för Press, radio och TV, MPRT. Reklamen på din kanal är också något som du behöver ha i åtanke. Du behöver följa samma regler som gäller för privat lokalradio, vilket enligt MPRT innebär åtta minuter reklam per timme. 

Så fort du har sett till att du har alla tillstånd är det bara att börja sända från din alldeles egen webbradio.