Så kombinerar du ditt radiointresse med podcasts

Nu kanske du tänker att du kan kombinera ditt radiolyssnande med en och annan podcast. Vi tänker längre än så. Varför inte fånga ditt radiointresse i inspelandet av din alldeles egna podcast? Här berättar vi allt du behöver veta om hur du kommer igång med din egna podcast.

Välj ett ämne som du brinner för

När det kommer till poddämnen finns det ett oändligt urval att välja bland, och precis som med många andra aspekter av livet blir det roligare och mer intressant om du väljer ett ämne som du både brinner för och samtidigt vill lära dig mer om.

Kanske sitter du inne på ett insektsintresse, en gigantisk myntsamling eller en hel hög med spännande vetenskapliga fakta och experiment som omvärlden behöver få veta mer om. 

Ska du podda solo eller med en partner in crime

En annan viktig aspekt av poddandet är om du ska spela in din podcast på egen hand eller med en, eller flera, poddpartners. Där får du känna efter själv med vad du tror att du trivs bäst med. 

Många stora poddare kör själva men bjuder in nya gäster till varje avsnitt, andra väljer att engagera lyssnarna, medan en del kör helt på egen hand. Ungefär samma upplägg har de som poddar tillsammans. 

Skaffa sponsorer

I början av poddandet kan det vara svårt att få sponsorer. Du och din eventuella poddpartner behöver göra er ett namn på poddkartan för att sedan ta möjligheten att sälja in konceptet till en eller flera tänkbara sponsorer. Sådan ekonomisk hjälp kommer att göra podden om möjligt ännu bättre eftersom ni kan lägga mer tid på research och har större chans att bjuda in den absoluta drömgästen. 

En annan ekonomisk väg att gå är att bli medlem i Patreon, som är en plattform som grundar sig på crowd funding. Det betyder att lyssnare kan prenumerera och stödja podden ekonomiskt i utbyte mot mer exklusivt poddmaterial. 

Var ska du spela in din podd?

Hur och var podden spelas in kan spela stor roll för poddens kvalitet, främst när det kommer till ljudupptagningen. Förutom rätt utrustning är det viktigt att rummet är isolerat från andra störande ljud som kan påverka ljudkvaliteten.

Har du låg budget går det bra att spela in hemma i ett rum med gardiner, mattor och andra inredningsdetaljer som gör rummet mer ljudisolerat.