Teknik för radiostationer

När du ska starta en egen radiostation är det viktigt att du har tillgång till den tekniska utrustning som krävs för att sända radio. Tack vare de senare decenniernas tekniska utveckling kan radioamatörer sända ut sina budskap utan all den tekniska utrustning du hittar i en radiostudio. Nedan kommer vi ändå att redogöra för ett urval av de viktigaste tekniska komponenterna som kan behövas i en radiostudio för amatörer. 

A/B-stereo

Teknisk utrustning bestående av två mikrofoner som placeras 19 centimeter eller längre från varandra för att bidra med en så bred stereobild som möjligt. 

Absorbent

En absorbent behövs i din studio för amatörradio eftersom den har ett material som ”suger upp” till exempel fallande ljudvågor och bidrar till en bra ljudkvalitet. 

Expander

En form av elektrisk utrustning som vidgar en programssignalsdynamik. Med andra ord ökar expandern spannet mellan den starkaste och svagaste delen av orginalljuset. 

Förstärkare

Förstärkaren har i uppgift att bidra med en så stark spänningsförstärkning att signalen kan anslutas direkt till en effektförstärkare. 

Mikrofoner

En av de kanske viktigaste tekniska delarna i en radiostudio är mikrofonen, som också är namnet på den anordning som gör om luftens ljudtrycksvariationer till elektriska spänningar. I en radiostudio finns det många olika typer av mikrofoner som kommer till användning. 

Huvudmikrofon

Huvudmikrofonen fångar upp en större mängd ljud, till exempel i form av en hel orkester. Den kombineras ofta med stödmikrofoner som tar upp ljudet från instrument som ger från sig svagare ljud. 

Stödmikrofoner

Stödmikrofonen används många gånger i samband med en huvudmikrofon och stödjer ljudupptagningen från de ljudsvagare instrumenten 

Kontaktmikrofon

En annan typ av mikrofon är kontaktmikrofonen ,som känner av vibrationerna från ett instrument genom att den placeras direkt på klangkroppen.

Parabolmikrofon

En specialmikrofon som används särskilt för ljudupptagning av vissa natur- och effektljud. 

Riktmikrofon

Mikrofon som besitter en extra riktad känslighet från ljud som kommer från en särskild riktning. 

Keyboard

Manöverspanel eller tangentbord som används för att manövrera kommandon i studion under en radiosändning. 

Kompressor 

En kompressor gör skillnaden mellan ljudkällans svagare och starkare parti  mindre. Med andr ord hjälper kompressorn till att jämna ut dynamiken hos en ljudkälla. 

Mixer 

Elektronisk utrustning som både blandar och påverkar ljudsignaler.

MS-stereo

Ytterligare en teknik för stereoupptagning som är åttakopplad och har en mikrofon som har flera valmöjligheter när det kommer till karaktäristik. 

PA-system

En högtalaranläggning för arrangemang med publik.