Tips på internationella radioevenemang

I Sverige har vi den årliga P3 Guld-galan som delar ut priser till årets bäst presterande artister och Rix FM-festivalen som tar sig över hela Sverige för att bjuda på de bästa låtarna live under sommarmånaderna. Men förutom Sveriges radioevenemang finns det flera internationella radioevenemang som varje radiolyssnare bör ha koll på. 

1. Radiodays Europe

Idén om Radiodays Europe föddes under år 2010 för att skapa en mötesplats där både den privata och offentliga radioindustrin över hela Europa kunde mötas i syfte att diskutera de nya och gränsöverskridande utmaningarna inom medieindustrin. 

Sedan dess har Radiodays Europe blivit den viktigaste konferensen och mötesplatsen för professionella radiomedarbetare, med 1 500 deltagare från 62 länder. 

Radiodays Europe är världens största internationella radioevenemang och även världsledande när det kommer till konferensens högkvalitativa innehåll bestående av bland annat 120 föreläsare och över 60 utställare. 

2. UNESCO:s World Radio Day

Firandet av UNESCO:s World Radio Day är ett årligt evenemang där hela världen firar fenomenet radio och hur radion är med och formar människors liv. World Radio Day är till för att belysa hur radion informerar och förenar samhällen och människor för att skapa dialoger för positiv förändring. Med andra ord firas radion som det ultimata mediet när det kommer till att motverka våldsskildringar och konfliktspridning.

Varje år firas UNESCO:s World Radio Day utifrån ett specifikt tema och eventet hålls på UNESCO:s högkvarter.

3. International Radio Festival 

Precis som Radiodays Europe grundades International Radio Festival, IRF, under år 2010. Festivalen grundades i syfte att fira programledare och produktionsteam som är beroende av tilliten och lojaliteten från miljarder radiolyssnare världen över. 

Det unika med IRF är att konferensen är utformad så att de inbjudna radiostationerna får möjlighet att både debattera och dela med sig av kunskap till sina kollegor. Samtidigt kan de visa upp sina programutformningar i varsin monter i syfte att inspirera och inspireras av kollegorna.